Refcase

Teamontwikkeling WSP Midden Holland

Johan Cruijff zei ooit: “In je eentje kan je niks en met z’n allen kan je alles!” Oftewel: hoe maak je van een groep professionals een winnend team?

WSP Midden Holland kreeg het voor elkaar. En hoe!

Het WerkgeversServicepunt Midden Holland stimuleert werkgevers om op een mensgerichte, slimme en financieel aantrekkelijke manier te ondernemen. Dat noemen we sociaal of inclusief ondernemen. Daarmee willen we meer mensen aan het werk helpen en houden. Dat doen we namens de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard en Waddinxveen met UWV, Promen en Ferm Werk.

WSP Midden Holland is een WSP in ontwikkeling. Met duidelijke ambities. De adviseurs vanuit de regio zijn gedreven, dienstverlenende professionals die hun werk met passie doen. Zij zijn gewend om min of meer solistisch te werken, volgens de werkwijzen die gelden in de eigen moederorganisatie.

Het was de ambitie om een ontwikkelingsslag te maken, waarbij het ging om twee doelen. Het eerste doel was het opstellen van een gedragen teamplan: een gezamenlijke focus en concrete afspraken over een WSP-eigen werkwijze. Het tweede doel was de positionering van de adviseurs in de markt: het ontwikkelen van de dienstverlening. Een dubbelslag dus.

Om de gewenste dubbelslag te maken, ontwierp RadarVertige in co-creatie met de opdrachtgever een maatwerk team-ontwikkeltraject. En dat voerden we ook uit.

“Mark heeft op een professionele én persoonlijke manier ons ’team’ vier dagen online begeleid. Met humor, kennis en aandacht voor iedereen. Daarmee heeft hij een waardevolle bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het WerkgeversServicepunt Midden Holland. Dat ervaren we nog iedere dag!

Maatwerk teamontwikkeltraject

Dit traject bestond uit vier stappen:

  1. Gezamenlijke ambitie, doelen en prioriteiten bepalen.
  2. Besluitvorming en actiegericht plan van aanpak maken.
  3. Strategie kiezen en positionering uitwerken.
  4. Gericht aanscherpen van de adviesvaardigheden in het team.

Elke stap bestond uit een interactieve en praktijkgerichte workshop met afwisselende werkvormen waarin de teamleden samen aan de slag gingen.

Samenwerken met gedeeld leiderschap

Tijdens de workshops leerden de teamleden onder meer samen te werken op basis van de principes van gedeeld leiderschap: eigenaarschap, partnerschap en co-creatie.

Teameffectiviteit. Daarover gaat de vraag “Hoe maak je van een groep professionals een winnend team?”

Flow creëren met topteams

Talloze onderzoeken zijn er gedaan naar het geheim van effectieve, hoog presterende topteams. Het antwoord zit ‘m in flow. De volgende vraag is natuurlijk: “Hoe kom je in zo’n flow, waarbij presteren en plezier samengaan?”

Dan komen steeds dezelfde vijf succesfactoren naar boven.

  1. Heldere doelstellingen
  2. Een passende rol- en taakverdeling
  3. Soepele communicatie en samenwerking
  4. Effectief leiderschap
  5. Gezonde onderlinge verhoudingen.

Het team van WSP Midden Holland boekte tijdens het team-ontwikkeltraject op al deze vijf succesfactoren resultaat.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met mij op