Slim & vitaal werken

Goed voor jezelf zorgen en je werk effectief inrichten verhoogt werkplezier en productiviteit. Dat klinkt logisch en dat is het ook. En toch hoor je bij de meerderheid van de werkenden als ook jij met meer rust in hoofd, lijf en agenda aan het werk zou willen zijn.

Download de whitepaper

Wat leer jij van onze trainingen?

 • Grip krijgen op verzuim.
 • De thuiswerkvloer vitaliseren.
 • Individuele coaching.
 • Duurzame gedragsverandering realiseren.
 • Doelgerichtheid en motivatie versterken.
 • Balans vinden tussen productiviteit en vitaliteit.
 • Stoppen met uitstelgedrag.

Sterk in je werk, lekker in je vel 

Werkplezier en productiviteit gaan hand in hand. Toch ligt de focus in trainingen en ontwikkeltrajecten vaak op je werk slim inrichten óf op vitaliteit. Effectiever is om dit hand in hand te laten lopen. Dus dat doet RadarVertige met Slim & vitaal werken.

Stress

De hoeveelheid prikkels en informatie die we op een dag te verwerken hebben is enorm. En dan moet alles ook nog nu en meteen. De stress die dat meebrengt is op korte termijn soms effectief, deadline gehaald! Maar het moet wel zo zijn dat jij aan het roer staat van die stroom prikkels.  

Mensen zijn geen data-verwerkende computer, al verwachten we vaak wel van onszelf dat we alles kunnen handelen. Een betere vergelijking is de batterij. Stress veroorzakende elementen laten de batterij leeglopen, elementen die plezier brengen laden op.  De universiteit van Warwick heeft onderzocht dat gelukkige werknemers 12% productiever zijn dan gemiddeld en ongelukkige werknemers 10% minder productief. Dus jouw rust en plezier hangen sterk samen met het werk dat je oplevert. Dit soort inzichten uit de wetenschap vertalen wij naar trainingen en leertrajecten waarin vitaliteit en slim werken samengaan. Zelfs in een Outlook training, omdat je ook hier moet bedenken hoe Outlook jou ten dienste kan zijn en niet andersom.  

Jouw werkpraktijk staat altijd centraal, zodat je inzichten direct kan toepassen. De duur en opzet van een leertraject zijn afhankelijk van het onderwerp en de tijd die het nodig heeft om routine te worden. We mixen online en fysieke momenten en zorgen voor een prettige balans tussen reflectie en plezier. Uiteindelijk ‘is het maar werk’, toch? 

Voor wie?

Ons Slim & Vitaal werken aanbod is er voor iedereen die betaald of onbetaald werk verricht en ruimte wil creëren in hoofd, lijf en agenda. Zo trainen we bijvoorbeeld mensen die: 

 • Veel ballen in de lucht houden tijdens het werk en daardoor eigenlijk alles te weinig echte aandacht kunnen geven. 
 • Nieuw zijn in hun baan en hier graag een stevige en overwogen start willen maken. 
 • Veel te combineren hebben in werk en privé. 
 • Nieuwe taken uitvoeren en op zoek zijn naar een nieuwe balans. 
 • Veel schakelen tussen online en offline werken. 
 • MS Outlook al 5 jaar gebruiken en nog niet de helft van de functies benutten. 

Waarom?

 • Je werkt steeds meer vanuit huis. Werk en privé lopen door elkaar. Je hebt minder contact met collega’s. De stortvloed aan informatie dendert maar door. Waar is de echte aandacht voor je werk en de ruimte om te bedenken wat jij ook alweer wilde in je baan? 
 • Je weet dat het prettiger en effectiever kan, maar voelt niet (meer) de ruimte om even op de rem te trappen en de boel te herorganiseren in je hoofd en in je agenda. 
 • Onze interventies helpen je om je werk georganiseerder aan te pakken en om het meer vorm te geven zoals past bij jou.  
 • Wie investeert in slimmer en vitaler werken verhoogt werkplezier en productiviteit.  
 • Lekker in je vel zitten en je werk effectief aanpakken leidt tot goed werk en een tevreden mens. 

Inspiratie

Vrijheid

Een werkweek van 4 uur, Timothy Ferris

De Amerikaan Timothy Ferris schreef in 2007 het boek. Een werkweek van 4 uur. Met als ondertitel: leid een rijk leven zonder veel te doen.  Dat klinkt in eerste instantie als iemand die vooral slapend rijk wil worden. Timothy’s betoog gaat echter meer over het benutten van de tijd die je nu hebt met dingen die je leuk vindt: reizen in zijn geval. Vooral het tweede deel van het boek staat vol met praktische tips, waarvan eentje niet misstaat op een postit op je werkplek: Voorkom ‘werken om te werken’, het volmaken van je tijd in plaats van focus op doen wat belangrijk is.  

Bepaal elke ochtend de twee taken die het meest belangrijk zijn en focus daarop. En is vervolgens je energie op? Ga dan niet uren naar je scherm zitten turen. We zijn nu eenmaal niet elke minuut productief. Ga morgen verder of doe iets om je op te laden. Gun jezelf en je werk dat jij hierin aan het roer staat.  Timothy heeft een populaire podcast, die ook te vinden is via de link. 

Ren naar het theater! 

Iedereen heeft het erover: beweeg! Zorg goed voor je lijf en je hoofd door te bewegen. En dan zou hardlopen extra goed zijn voor ons. Waarom? Bij hardlopen komen de hormonen endorfine, serotonine en dopamine vrij, die zorgen voor een plezierig en gelukkig gevoel. Hardlopen is echter niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig heeft onderzoek ook aangetoond dat cultuurbezoek minstens zo’n positief effect heeft op ons welbevinden. Of het nu gaat om muziek, dans of cabaret; kunst speelt met de verwachtingspatronen in de hersenen. Dat stimuleert de hersencellen en verdrijft angst en stress.  

Kunst nodigt daarnaast uit tot gerichte aandacht – tot fascinatie. Een concert of museumbezoek roepen gerichte aandacht op, en dat verdringt onvrijwillige aandacht: de aandacht voor allerlei beslommeringen in onze stressvolle leef- en werkomgeving. Zo krijgen overbelaste hersenen de gelegenheid om op adem te komen. Cultuurbezoek is dus een welkome en inspirerende ‘vluchthaven’ voor onze hersenen.” 

Over de combinatie van cultuur en rennen een stukje uit Forest Gump (1994): “That dayfor no particular reason, I decided to go for a little run”.   

Kennis

Het Pareto principe  

Ook wel de 80/20-regel genoemd. 20% van de inspanningen levert 80% van de resultaten op. Dit is een algemene regel die ongeveer voor alles geldt. 80% en 20% moet je niet heel letterlijk nemen. Het idee is dat maar een klein deel van onze inspanning het grootste deel van de uitkomsten veroorzaakt. In deze video een paar mooie voorbeelden die ook jouw productiviteit ten goede kunnen komen met tips om slim te werken (outlook tips bijv, of teams / zoom).

De nationale vitaliteitsweek

Een website vol kennis over vitaliteit, gericht op werkend Nederland. Met gratis stappenplan om ook in je eigen organisatie een vitaliteitsweek te organiseren. 

Meesterschap

Ikigai 

Waar kom jij ’s ochtends je bed voor uit, wat is jouw passie, jouw ikigai? Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, een reden van bestaan. Het is één van de geheimen voor een lang, tevreden en gezond leven, zoals de inwoners van Okinawa het leiden. Op dit Japanse eiland wonen meer gezonde en actieve honderdjarigen dan waar ook ter wereld. De auteurs vertrokken naar Okinawa om te ontdekken wat dat geheim voor een optimistisch en gezond leven is. Een tipje van de sluiter: focus op wat belangrijk voor je is en niet op wat dringend is. Dit praktische boek helpt je om jouw eigen ikigai te vinden.  

Ademhaling 

We nemen onze ademhaling vaak voor lief. Terwijl het voor je welbevinden nogal wat uitmaakt hoe je ademhaalt. Soms valt het ons wel op: als we buiten adem zijn van het rennen bijvoorbeeld. Maar ben je ook bewust van hoe je ademt als je werkt? Als je nog 30 minuten en 6 taken hebt aan het einde van de dag.  

Ademhalingsoefeningen helpen je in korte tijd terug te komen bij een rustige ademhaling, nodig om voldoende zuurstof door je hoofd en lijf te pompen en om je stress te verlagen. Yoga helpt je om hier bewuster van te worden. Start eens met deze extreem eenvoudige oefening:  

 • Adem gedurende 4 tellen in door de neus, adem vervolgens weer even lang uit door de neus. Zo simpel is het! 
 • Na verloop van tijd kun je de ademhaling verlengen naar 6 of 8 tellen (in en uit). 

Wat kunnen we voor je betekenen?

Trainingen

Filter en sorteer

Soort

Loading…

Leertraject

Onze leertrajecten zitten bomvol competentiebeleving. Ze zijn performancegericht en op maat gemaakt voor jouw organisatie. Altijd langdurig, blended en met een palet van online en offline leren.

Lees meer

Innovatieve leerinterventie

Korte, impactvolle en verrassende leerevents. Dat zijn onze innovatieve leerinterventies. Creatief, theatraal, groots of juist kleinschalig. Altijd krachtig en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, bijvoorbeeld vanuit de breinwetenschap.

Lees meer

Flashtraining

Bizar veel leren in korte tijd én kennismaken met onze trainers en methodes. Dat ervaar je tijdens een flashtraining. Ook nog eens helemaal gratis!

Lees meer

Refcases

Deze organisaties gingen je voor. Lees hoe wij een antwoord vonden op hun vragen.

Yorneo

Yorneo gaat ook voor Slim & vitaal werken.

Lees meer

UWV WERKbedrijf

Lees meer

Gratis flashtraining

Een flashtraining beleef je op jouw locatie. Het is een cadeau voor jou en je team. Vooraf bepaal je tijd, plaats en thema. Tijdens een flashtraining maak je kennis met onze trainer en je proeft van onze werkwijze. Ervaar hoe bizar veel jullie kunnen leren in korte tijd. Geen kosten!

Meer weten