Agressie & Weerbaarheid
Het is niet iedereen gegeven om bij agressief gedrag doeltreffend op te treden. RadarVertige heeft hiervoor een effectieve aanpak ontwikkeld, die zie zich zowel op preventie als interventie richten. Voor jou, je team en je organisatie.
Wat leer jij van onze trainingen?
- Herkennen van emotioneel en agressief gedrag.
- Meeveren en ruimte bieden bij emotioneel gedrag.
- Grenzen stellen bij agressief gedrag.
- Spanningsbewustzijn en spanningsregulatie.
- De-escaleren en veilig werken.
- Hanteren van de professionele norm voor je hele organisatie.
Veilig en weerbaar werken
Een onveilige werkomgeving en ervaringen met agressie maken bewust en volgens protocol handelen een must. Anders ligt verzuim op de loer. Het is dus belangrijk je expertise op dit gebied up to date te houden in je hele organisatie en binnen al je teams.
Toenemende agressie in de maatschappij
Professionals hebben steeds vaker te maken met mensen met ‘een korter lontje’, grensoverschrijdend gedrag en agressie. Zowel verbaal, digitaal als fysiek. Een preventieve aanpak “Wat kan ik doen om escalatie te voorkomen?”, en een efficiënte aanpak van agressie waren nog nooit zo belangrijk.
Oorzaken
Waardoor zien we die toename van agressie? Agressie wordt veelvuldig veroorzaakt door angst en onzekerheid. Een gevoel van onmacht, gecombineerd met grote verantwoordelijkheden. Zekerheden vallen weg en mensen maken zich zorgen over hun bestaan en toekomst. Daarnaast zijn grenzen vervaagd. De toenemende inzet van sociale media vermindert een heldere scheiding tussen werk en privé. Zorgen zijn er constant. Informatiestromen ook. Vaak is dat negatief en overweldigend.
Wat gebeurt er in je lijf?
Spanning en gevoel van overweldigd zijn, zorgt ervoor dat er minder zuurstof naar het brein gaat en meer naar de grote spiergroepen. Het lijf maakt zich klaar voor vluchten, vechten of verstarren. Dat is onhandig. Want het contact met een medemens vraagt om overzicht, verstandige beslissingen en inzicht in oorzaak en gevolg.
Aandacht is nodig
Wie geen aandacht besteedt aan de eigen spanning of spanning van de ander gaat vaak onbewust handelen. Dit vergroot de kans op escalatie. Geen oog meer hebben voor het standpunt van de ander, je stem verheffen en dreigen is zo aan de orde van de dag bij veel professionals. Voor je het weet, heb je de poppen aan het dansen.
RadarVertige is jouw expert
Inmiddels is er veel onderzoek gedaan naar een effectieve omgang met agressie en weerbaarheid. RadarVertige werkt daar vaak aan mee en zet zich ervoor in dat professionals in het sociaal domein toegerust worden hun werk goed te doen. En meer dan dat.
RadarVertige begeleidt organisaties bij het opstellen en implementeren van beleid. Voor verschillende branches en sectoren ontwikkelden wij in de afgelopen jaren handleidingen, richtlijnen en protocollen.
- De ‘Kaderrichtlijn agressie’ voor de gemeente Amsterdam.
- De Arbocatalogus Agressie en Geweld voor het A&O fonds Gemeenten.
- De sjabloon Arbocatalogus voor BZK.
- Checklist Agressie Risico Inschatting Huisbezoek ARIH voor het project Veilig Werken in de Zorg.
- De Agressiewijzer; gezamenlijk een teamnorm opstellen, voor het project Veilig Werken in de Zorg.
- 5 Stappen Cultuurladder Agressie in organisaties.
Voor wie?
Alle professionals met klantcontact en hun leidinggevenden. Maar ook:
- HRM-adviseurs.
- Arbo-adviseurs.
- Vertrouwenspersonen.
- Opvang- en nazorgmedewerkers.
- Huismeesters en conciërges.
- Interventie medewerkers.
Waarom?
- Omgaan met agressief gedrag en weerbaarheid draagt bij aan: bekwaam, competent en veilig gevoel bij professionals.
- Samen oefenen en protocollen intrainen versterkt teams.
- Professionals weten zich gesteund door collega’s en management.
- Leertrajecten, trainingen en interventies in co-creatie met jouw organisatie leveren je maximale impact
Inspiratie
Vrijheid
Vrijheid is durven groeien naar jouw leerdoelen. Bij het onderwerp agressie zoomen we in op jou. Soms bij vervelende ervaringen. Ook als je agressie spannend vindt. Want bij concrete en persoonlijke leerdoelen kan RadarVertige pas echt goed aansluiten.
Karin de Galan is hierbij een belangrijke inspiratiebron. Haar leidraad is de ‘trap’. De vier stappen zijn weten, snappen, kunnen en doen. Door aan de hand van jouw concrete situatie de methode door te nemen en de aanpak voor te doen, oefen je vervolgens op basis van eigen casuïstiek. Vertrouwen vergroot voor een optimale transfer. Wat je leert, pas je daadwerkelijk toe.
Kennis
Kennis geeft houvast om zaken te begrijpen. Niet alle kennis komt uit boeken. Volgens Herry en Likhtik heeft agressief gedrag vaak zo’n impact dat mensen op het moment van angst, schrik of boosheid niet professioneel of bewust handelen. Dit komt doordat in ons lijf het limbische systeem (stressmechanisme) wordt geactiveerd. Onze amygdala (angstcentrum in het brein) wordt geactiveerd. Onwillekeurige activiteiten van organen en klieren volgen. Je hartslag en ademhaling verhogen en helder nadenken wordt moeilijker. Je reageert vervolgens primair: je vlucht, vecht of verstart. Zelfkennis over hoe je dan voor jezelf zorgt, is de start voor professioneel reageren onder spanning.
Link: www.likhtiklab.com
Link naar filmpje over stressmechanisme
Meesterschap
Door kennis uit onze methodes en over jezelf, leer je meester te worden in je handelen. Ook bij onverwachte situaties. RadarVertige werkt met interventies uit de ABCD-indeling. De norm is ‘Emotie mag, Agressie niet.’ Wil jij hier met jouw organisatie uitvoering aan geven? Werk dan met de Agressiewijzer, die voor duidelijkheid zorgt over agressie in je dagelijkse werk. Duidelijkheid is belangrijk omdat in de praktijk blijkt dat je agressie alleen succesvol vermindert, wanneer je dit samen doet en allemaal op dezelfde manier. En dat wil iedereen, want minder agressie zorgt onder andere voor veiligheid, een prettiger werkklimaat en minder uitval.
Link naar filmpje over de Agressiewijzer
Wat kunnen we voor je betekenen?
Trainingen
Leertraject
Onze leertrajecten zitten bomvol competentiebeleving. Ze zijn performancegericht en op maat gemaakt voor jouw organisatie. Altijd langdurig, blended en met een palet van online en offline leren.
Lees meerInnovatieve leerinterventie
Korte, impactvolle en verrassende leerevents. Dat zijn onze innovatieve leerinterventies. Creatief, theatraal, groots of juist kleinschalig. Altijd krachtig en gebaseerd op wetenschappelijke inzichten, bijvoorbeeld vanuit de breinwetenschap.
Lees meerFlashtraining
Bizar veel leren in korte tijd én kennismaken met onze trainers en methodes. Dat ervaar je tijdens een flashtraining. Ook nog eens helemaal gratis!
Lees meerNiet zeker van je zaak? Doe de online test en weet wat bij jou en je organisatie aansluit.
Doe de online sneltestGratis flashtraining
Een flashtraining beleef je op jouw locatie. Het is een cadeau voor jou en je team. Vooraf bepaal je tijd, plaats en thema. Tijdens een flashtraining maak je kennis met onze trainer en je proeft van onze werkwijze. Ervaar hoe bizar veel jullie kunnen leren in korte tijd. Geen kosten!
Meer weten