Ik wens iedereen een rusteloze en energieke vakantie

Dit jaar werd ik 60 en veel mensen vragen me: hoe lang blijf je nog werken? Ik zeg daarop dat ik nog lang niet van plan ben om te stoppen. Een kalm en rustig leven past niet bij mij. En trouwens, ook niet bij veel mensen in mijn omgeving.

Hoe lang blijf je nog werken?

Dit jaar werd ik 60 en veel mensen vragen me: hoe lang blijf je nog werken? Ik zeg daarop dat ik nog lang niet van plan ben om te stoppen. Een kalm en rustig leven past niet bij mij. En trouwens, ook niet bij veel mensen in mijn omgeving. Ik ben meer van de school van Ignaas Devisch, die stelt dat rusteloosheid inherent is aan de vergankelijkheid van het leven. Het feit dat het leven eindig is en dat daarna niets meer volgt maakt dat je je leven een zinvolle invulling wil geven. De Duitse filosoof Schopenhauer zei al dat diepe rust alleen kan voorkomen uit volkomen onverschilligheid ten opzichte van het leven. Rusteloosheid is de motor die ons aanzet om dingen te ondernemen die er toe doen.

We hebben niet stil gezeten

Je vermoedt het al, het laatste half jaar hebben we beslist niet stil gezeten. Sterker nog, we hebben een gloednieuw opleidingscentrum ingericht met een enorme praktijkleerstraat het RadarLAB. Hier kunnen onze deelnemers echt alles oefenen: aanhoudingen, omgaan met verward gedrag, keukentafelgesprekken, huisbezoeken, fraudesignaleringen voor Werk en Inkomen, interventies aan de UWV-balie of in een woonhuis. Gijzelingen, overvallen, speciale operaties. Echt alles kun je hier in de praktijkleerstraat in het RadarLAB oefenen. Met 10 tot 70 mensen tegelijk. Ook in groepen. En dit hebben we samen met Triomf in een half jaar neergezet. Binnen tijd en binnen budget.

Het RadarLAB – Breng praktijk in het leren en leren in de praktijk

Een ruim en licht kantoor

Toen de praktijkleerstraat klaar was hebben we het kantoorgedeelte afgemaakt en ingericht. En zijn we begin juli verhuisd. Dat was hard nodig, want het oude kantoor was echt veel en veel te klein geworden. Het nieuwe kantoor op het RadarLAB is ruim en licht opgezet. Met veel individuele werkplekken om geconcentreerd via Teams te vergaderen of een webinar te verzorgen via Zoom. Maar ook een ruim en licht centraal gedeelte met veel planten en een tribune. Op het plaatje zie je onze eerste centrale weekstart. Iedereen op de tribune is dolenthousiast en vindt het een genot om hier als team te werken.

Iedereen op de tribune voor de weekstart

Ga niet zitten niksen

Terug naar de rusteloosheid. Mijn collega Tom schreef afgelopen vrijdag een blog over het omgekeerde Kortjakje syndroom. Dat je de stress en werkdruk niet teveel op moet laten lopen, omdat je die op zondag of in de vakantie keihard als een boemerang terug krijgt. Ik wil daarop aansluiten met een pleidooi om in de zomervakantie niet onder een palm of op een wit strand te gaan zitten niksen. De Amerikaanse psychiater en geneticus Robert Cloninger, deed veel onderzoek naar waarom ‘novelty seekers’ vaak gelukkiger en gezonder zijn dan mensen die rust en balans nastreven. Hij ontdekte dat deze rustelozen vaak ook twee andere eigenschappen bezitten: vasthoudendheid en het vermogen om dingen in een breder perspectief te zien en zich verbonden voelen met een groter geheel.

Dus voel je je straks rusteloos na twee dagen onder die palm? Heel gezond. Geef toe aan je rusteloosheid. Ga op pad, onderneem iets, stel jezelf een doel of opgave. Ga ervoor, hou vol en mat jezelf af. Geloof me, je komt als herboren en met en schat aan nieuwe energie terug. Ik wens iedereen een rusteloze en energieke vakantie. En kom dan met die nieuwe energie eens een kijkje nemen in ons nieuwe RadarLAB en ervaar hoe je leren in de praktijk brengt en praktijk in het leren.