Yorneo gaat ook voor Slim & vitaal werken.

Het belang van een vitale organisatie is, zeker nu in tijd van krappe arbeidsmarkt, hoge werkdruk en dito verzuim van belang om de gebruikelijke kwaliteit te waarborgen en te overleven. Vitale medewerkers zijn de basis, zij bepalen de vitaliteit van de organisatie die in staat is om snel te reageren op veranderingen. Maar hoe doe je dat en waar begin je?

Yorneo

Yorneo is gevestigd in het Drentse Papenvoort en werkzaam op het gebied van de specialistische jeugdzorg. Met ruim 300 medewerkers, verdeeld in Resultaat Verantwoordelijke Teams (RVT’s) en werkzaam op meerdere locaties heeft Yorneo een belangrijke functie in de regio.

De vraag van de klant

Via onze website kwam ik in contact met Berber Keidel en Marchien Timmer van Yorneo met een heldere en interessante vraag, namelijk; Yorneo heeft zich ten doel gesteld een Vitaliteitsbeleid te ontwikkelen en te implementeren op basis van het bestaande projectplan. De volgende stap is het aanstellen van twee Vitaliteitstrainers die de teams gaan informeren, enthousiasmeren en activeren tot een fysiek en mentaal gezonder ofwel Vitaler leven.

Buiten meer betrokkenheid en verbinding,  productiviteit en hogere kwaliteit is er nog een belangrijk en meetbaar doel, namelijk is tussen 2022 en 2025 het verzuim met 1,3% te laten dalen. Kortom; ”ondersteun ons bij de ontwikkeling van een basistraining om het beleid en gedachtengoed te implementeren binnen de verschillende teams”. 

Het antwoord van RadarVertige

We hebben de tijd genomen om in twee dagen scherp te krijgen hoe we een helder aanbod konden ontwikkelen dat aansloot op de vraag, de reeds aanwezige kennis, het beoogde doel en dat weer binnen het beschikbare budget. Uiteindelijk bestond de vraag uit twee onderdelen, namelijk “hoe bouw je een training of workshop” en “hoe vul je die training inhoudelijk met onderwerpen op het gebied van Vitaliteit, aansluitend op onze visie”. Maatwerk en keuzes maken dus. Voor de inhoud hebben we gekozen voor de insteek op de mentale vitaliteit.

Wij willen vitaliteit integreren in het Yorneo DNA…

We wilden verder wilden gaan dan de traditionele “kroketvrije dinsdag” of het gratis sportschool-abonnement, waarvan al is aangetoond dat dit geen effect heeft. Nee, Vitaliteit is meer, kies voor iets anders, een prangend onderwerp in jouw organisatie. De keuze viel op “mentaal verzuim”. Ga dat meten en verwerk dat in de training. Met de input van de meting op een aantal vaste indicatoren onderzoek je de knelpunten en de behoefte Vanuit die kennis kun je daadwerkelijk veranderingen teweeg brengen

“Wat wij heel mooi vonden aan onze samenwerking is dat je ons gemotiveerd hebt om op zoek te gaan naar wat we willen en beogen vanuit onze rol als vitaliteitsmedewerkers. Het is ons daardoor gelukt een actieve en bij ons passende training te ontwikkelen. Je was hierin eerder coachend dan bepalend en dat gaf ons zoveel ruimte om zelf met ideeën te komen die jij dan weer toetste op jouw kennis en ervaring. Heel plezierig. Bedankt voor de samenwerking, het heeft ons vertrouwen gegeven in de ontwikkeling van een goed product dat we als duo binnen Yorneo kunnen gaan uitrollen en verankeren”

Het resultaat

Een train-de-trainer sessie was de eerste stap naar de opbouw voor een training of workshop. Met het Projectplan van Yorneo als helder uitgangspunt en een format hoe je een training opbouwt kunnen nu trainingen en workshops worden ontwikkeld.

Vervolgens is er vorm gegeven aan de inhoud van de training vanuit een logische opbouw en met verschillende werkvormen. Een training moet niet alleen leerzaam, maar ook leuk en uitdagend zijn. De eerste is inmiddels enkele malen verzorgd en met enthousiasme ontvangen door de collega’s. Vervolgens is een keuze gemaakt voor de invalshoek vanuit de Vitaliteit,vorm gegeven aan de inhoud. Berber en Marchien hebben hun training inmiddels gedoopt tot de “Yorvita training” en de slogan is “Doe ff Vitaal” geworden.

Voor mij als trainer was deze opdracht in Papenvoort met Berber en Marchien een feestje .Twee super enthousiaste leergierige professionals met veel ideeën waarmee het in korte tijd lukte grote stappen kon zetten wat leidde tot een optimaal resultaat. Het begin is er, nu doorpakken naar een duurzaam vitaal Yorneo.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met mij op

Slim & Vitaal werken

Lees meer

Teamontwikkeling WSP Midden Holland

Lees meer