Vakantietijd, en ja hoor, daar is ze weer, het “omgekeerde Kortjakje syndroom”

Kennen we haar nog? Kortjakje? “altijd ziek midden in de week maar zondags niet” Met werkstress is het precies omgekeerd, “midden in de week actief, maar zondags niet”.

Vakantietijd

We kennen het wel, die laatste werkweek, nog even snel die offerte opvragen, die ene klant die op het laatste moment iets anders wil, zieke medewerkers, dan pak jij dat wel op, gewoon wat langer doorwerken, uitrusten doen we in de vakantie wel, enz. enz. enz.

Kortjakje syndroom

Kortom, de laatste werkdag wordt laat, vol stress, snel naar huis, auto inpakken en nog sneller via de route du soleil naar Zuid Frankrijk met koppijn, zeurende kinderen op de achterbank, dat laatste mailtje nog even beantwoorden, oeps bijna op je voorganger kortom, is vakantie leuk? Nee, nu niet echt, maar na een paar dagen komt die rust wel.

Dit is ook de reden waarom er zoveel ongelukken gebeuren op die route du Soleil, simpel door die vermoeidheid die dan toeslaat, ofwel, het omgekeerde Kortjakje Syndroom.

Even een paar handige tips

En eerlijk gezegd, ik had er ook jaren last van, maar ik ben er mee gestopt, mijn tips zijn:

  1. Plan de laatste twee weken voor je vakantie niet te vol, laat blokken open;
  2. Zet je out-off-office al op je laatste werkdag aan. Laat weten dat je geen mail leest tijdens je vakantie;
  3. Plan de eerste dagen van je vakantie wat activiteiten, wees fysiek actief, daarmee creëer je een soort cooling down in de overgang van DRUK naar RELAX;

en bij terugkomst:

Geniet van de zomer en de komende vakantie
  1. Zorg voor een niet te volle agenda de eerste week;
  2. Lees niet al je mail, wees kritisch en gooi het niet relevante gewoon weg;
  3. Een geleidelijke overgang van RELAX naar DRUK, want de drukte….. die komt er echt wel weer aan.

Wil je meer weten over Slim & Vitaal werken? kijk dan eens op deze pagina, maar dan wel na de vakantie. Geniet van de zomer en de komende vakantie.