Uitvoering Amsterdam

Dit project gaat niet over zomaar trainen en begeleiden van leidinggevenden. De doelgroep, “de uitvoering” is uniek: geen hiërarchische bevoegdheden, wel eerste aanspreekpunt voor medewerkers en burgers, op straat. En, het is ons gelukt! Dat is reden om trots te zijn, een concept dat werkt; daar kun je de wereld mee veroveren!

Gemeente Amsterdam

De gemeente Amsterdam verzorgt, vanuit de Amsterdamse School, een leertraject voor alle 150 eerstelijns leidinggevenden van de Directie Stadswerken (cluster Stadsbeheer). Het doel van dit traject, met de titel ‘Leiderschap en zo’, is het ontwikkelen van authentiek, coachend leiderschap door bewustwording van de eigen rol en concrete stappen te zetten om de eigen rol en functie krachtiger en constructiever in te vullen. 

De vraag van de klant

De vraag was: lever bijzondere mensen, met ervaring als leiderschapstrainer én als leidinggevende, die bovendien de competentie hebben om contact te maken met deze speciale doelgroep. Werkwijze: samen met de ontwikkelaar van het materiaal een echt succes maken van deze eerste keer dat er aandacht werd besteed aan de leiderschapskwaliteiten van de medewerkers in de uitvoering. 

Het antwoord van RadarVertige

Het leertraject is opgebouwd uit 8 bijeenkomsten. Tussen de bijeenkomsten door werken de deelnemers aan diverse praktijkopdrachten en ‘challenges’. Rode draad in dit traject is het werken met eigen casuïstiek. We hebben trainers geleverd voor verschillende groepen en daarnaast een belangrijke bijdrage geleverd aan het in co-creatie met de opdrachtgever ontwikkelen en upgraden van de trainingsmaterialen. In de uitvoering is het programma leidend, maar de precieze invulling wordt afgestemd op de groep en de persoonlijke leerdoelen van de deelnemers. Dit betekent dat een soepele samenwerking (op inhoud en op proces) tussen de twee trainers zeer nauw luistert en essentieel is voor een succesvol leertraject. 

Dit project was deels nog een zoektocht. Wij zijn blij dat RadarVertige ons op alle mogelijke manieren deskundig heeft kunnen bijstaan. De flexibiliteit om maatwerk trainers/begeleiders te vinden en vervolgens in te zetten, de samenwerking met interne trainers (en het beste uit elkaar naar boven halen) het schakelen tussen live en online trainen, meedenken met het materiaal: er was flow. Co-creatie zoals dat bedoeld is en daarom smaakt het naar meer!

Resultaat

Naar aanleiding van het succes van dit traject, heeft de directie Afval en Grondstoffen uit hetzelfde cluster de Amsterdamse School verzocht om 29 teams te coachen in een soortgelijk veranderingstraject. We zijn er trots op dat we, naar aanleiding van onze bijdrage in het leertraject ‘Leiderschap en zo’ vanuit de Amsterdamse School zijn gevraagd om ook hieraan onze bijdrage te leveren.

Whitepaper

Meer weten over Vitaal Leiderschap? En onze visie? Download de whitepaper Samenwerking & Leiderschap.

Ken je dat, van die momenten dat alles vanzelf lijkt te gaan? Soms gebeurt er iets wonderbaarlijks tussen co-trainers onderling en met de deelnemers… iets wat het verstand te boven gaat. Daar is maar één woord voor: magisch!

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met mij op

Centraal Orgaan opvang Asielzoekers

Lees verder

HTM Haagse Regio

Lees verder