Polarisatie in de frontlinie: hoe blijf je in regie?
In een samenleving waar tegenstellingen steeds scherper worden en meningen verharden, is het voor professionals in het publieke domein een steeds grotere uitdaging om effectief te blijven handelen.

Een praktijkgerichte training voor professionals in het publieke domein
In een samenleving waar tegenstellingen steeds scherper worden en meningen verharden, is het voor professionals in het publieke domein een steeds grotere uitdaging om effectief te blijven handelen. Hoe ga je als wijkmanager, veiligheidsregisseur of jongerenwerker om met polariserende uitspraken? Hoe reageer je als een polariserende uitspraak hoort die bewoners tegen elkaar of richting jou? zorg je ervoor dat gesprekken niet escaleren?
Bij RadarVertige begrijpen we deze uitdagingen als geen ander. Met onze praktijkgerichte training ‘Tussen Uitersten’ helpen we professionals om te navigeren tussen de uitersten, zonder de verbinding te verliezen. We bieden een simpel model met 5 regieprincipes aan als basis voor je gespreksvaardigheden. Daarmee kun je op een praktische wijze in de eigen praktijk het verschil maken.
Waarom deze training?
Polarisatie is overal
Van maatschappelijke debatten over het klimaat en de opvang van vluchtelingen tot gevoelige onderwerpen als Zwarte Piet, genderidentiteit en coronabeleid. Professionals in het sociaal domein en zorg en veiligheid worden steeds vaker geconfronteerd met groepen die lijnrecht tegenover elkaar staan en de uitspraken die zij doen.
Jouw rol als professional wordt steeds complexer
Of je nu in de wijk werkt of beleid maakt, je wordt in gesprekken vaak onbewust een partij in de discussie. Mensen proberen je te overtuigen, op de proef te stellen of je positie te testen. Hoe kies je de juiste positie en blijf je effectief?
Kennis is niet genoeg, het gaat om vaardigheden
Veel professionals hebben al kennis van het denkkader van Bart Brandsma en weten dat het geen zin heeft om met de ‘polen’ aan tafel te zitten. Maar wat doe je dan wél? Hoe herken je verschillende soorten polariserende uitspraken en hoe reageer je hierop? Met ‘Tussen Uitersten’ ontwikkel je Polarisatievakmanschap: de vaardigheden en mindset om polarisatie te herkennen, te hanteren en te beïnvloeden.
Wat leer je in deze training?
- Inzicht in de dynamiek, functies en fasen van polarisatie en hoe deze zich in de praktijk uiten.
- Het herkennen en hanteren van verschillende soorten polariserende uitspraken (X-, Y- en Z-gedrag).
- Het toepassen van de vijf regieprincipes van polarisatiebeheersing: Beschermen, Bekrachtigen, Begrenzen, Bevragen en Binden.
- Effectieve gespreksvaardigheden om polariserende gesprekken in goede banen te leiden.
- Hoe je het stille midden versterkt en de dialoog in jouw werkgebied kunt bevorderen.
Programma-opbouw: Van Inzicht naar Vaardigheid
De training bestaat uit twee praktijkgerichte dagdelen, waarin theorie wordt gekoppeld aan ervaringsgerichte oefeningen. We werken met een professionele trainingsacteur, zodat deelnemers direct kunnen oefenen met realistische casussen.
Dagdeel 1: Polarisatie Verkend – Bevragen & Begrenzen
- Bespreken van actuele polariserende onderwerpen waar deelnemers in hun werk tegenaan lopen.
- Het herkennen van de fase waarin de polarisatie zit
- Inzicht in de dynamiek van polarisatie en het toepassen van de vijf regieprincipes.
- Leren onderscheiden van X-, Y- en Z-gedrag en hoe je hier effectief op reageert.
Dagdeel 2: Bekrachtigen & Binden
- Verkennen van effectieve interventies om te binden
- De kracht en de grenzen van de dialoog bij polarisatie.
- Praktijkoefeningen met acteur: Begrenzen en bevragen van polariserende uitspraken.
- Persoonlijke reflectie: wat is jouw dominante patroon en waar liggen je uitdagingen?
Voor wie is deze training?
Deze training is speciaal ontwikkeld voor professionals die in hun werk te maken krijgen met polarisatie en gespannen gesprekken, zoals:
- Wijkmanagers en wijknetwerkers
- Jongerenwerkers en maatschappelijk werkers
- Veiligheidsregisseurs en beleidsadviseurs
- Sociale wijkteams en maatschappelijk werkers
- Handhavers en toezichthouders
- Projectleiders binnen het sociale domein
De training is praktijkgericht en gericht op actieve deelname. Daarom hanteren we een groepsgrootte van minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers.
Kosten en Locatie
Kosten
€ 2.950 per groep, inclusief trainer en acteur, exclusief locatiekosten.
Locatie
In overleg. De training kan op locatie bij de opdrachtgever plaatsvinden of in onze praktijkleerstraat RadarLab. Wil je meer informatie of een training op maat? Neem contact op met RadarVertige en ontdek hoe wij jouw team kunnen helpen om effectiever met polarisatie om te gaan.