Peter ter Velde over veiligheid en journalistiek
Mogen we je voorstellen aan Peter ter Velde, dagvoorzitter van Samen Sterk tegen Agressie. In het dagelijks leven is Peter projectleider van PersVeilig en veiligheidscoördinator bij de NOS. Daarvoor was hij jarenlang verslaggever in conflictgebieden bij de NOS. Ook ontwikkelde hij de EU-gecertificeerde training Verslaglegging in Conflictgebieden waarmee hij journalisten en correspondenten voorbereid op hun werk in een risico- of crisisgebied.

Wie is Peter ter Velde?
Peter ter Velde is projectleider van PersVeilig en veiligheidscoördinator bij de NOS. Hij heeft meer dan 25 jaar ervaring als radio- en televisieverslaggever en werkte in enkele van de meest risicovolle gebieden ter wereld. Als correspondent voor de NOS in conflictgebieden zoals Israël, Afghanistan, Irak en Haïti, heeft hij de veiligheid van zowel zichzelf als anderen altijd centraal gesteld. In de onderstaande blog deelt Peter zijn ervaringen, de rol die veiligheid speelt in zijn werk en hoe hij zich inzet voor de bescherming van journalisten wereldwijd.
Veiligheid als rode draad in mijn werk
Veiligheid is al heel lang de rode draad in mijn werk. Eerst ging het vooral over mijn persoonlijke veiligheid. Als verslaggever en correspondent van de NOS ben ik naar diverse oorlogs- en crisisgebieden geweest. Van 1996 tot 2001 was ik correspondent in Israël voor het Radio 1 Journaal. Vanaf het begin van de Nederlandse missie in Uruzgan in 2006 heb ik me gespecialiseerd in Afghanistan waar ik tot eind 2010 werkte. Daar schreef ik onder meer het boek Kabul & Kamp Holland over. Verder bracht het werk me in landen als Egypte, Irak, Libanon, Haïti en Indonesië. Een kleine twintig jaar heb ik dit werk mogen doen.
Van persoonlijke veiligheid naar veiligheid voor anderen
Al die ervaringen heb ik vervolgens mogen inzetten voor de veiligheid van anderen. Voor de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heb ik samen met de School voor Vredesmissies van het ministerie van Defensie de vierdaagse training Verslaggeving in Conflictgebieden ontwikkeld. Deze door de EU erkende Hostile Environment Awareness Training geven we een paar maal per jaar om journalisten voor te bereiden op oorlogs- en crisisgebieden. Het is mijn manier om de lessen uit mijn eigen werk door te geven en journalisten te helpen zich te wapenen tegen de risico’s die ze onderweg kunnen tegenkomen.
Veiligheidscoördinator bij de NOS: focus op personeelsveiligheid
Bij de NOS werk ik nog altijd, maar ook hier houd ik me alleen bezig met veiligheid. Ik ben verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid van al het personeel dat reist en ik ben lid van het Crisis Management Team. In deze rol schrijf ik risicoanalyses en bespreek ik met correspondenten en verslaggevers welke maatregelen we nemen om risico’s kleiner te maken. Alles met het doel dat zij zo veilig als mogelijk reizen en heelhuids terugkeren!
Oprichting van PersVeilig: veiligheid voor journalisten in Nederland
Vijf jaar geleden werd ik door het Genootschap van Hoofdredacteuren en de NVJ gevraagd om iets op te zetten in Nederland dat zich bezighoudt met agressie en geweld tegen journalisten. Dat werd vervolgens PersVeilig, een platform waar ook de politie en het Openbaar Ministerie onderdeel van uitmaken. Met PersVeilig werken we voor alle Nederlandse media: we helpen onder meer met het opzetten van veiligheidsbeleid en geven weerbaarheidstrainingen aan journalisten. Door deze samenwerking kunnen we journalisten in Nederland beter ondersteunen en beschermen tegen de groeiende dreiging van geweld en agressie.
Samenwerking met Secure2Go: noodknoppen voor bedreigde journalisten
Een van de samenwerkingspartners van PersVeilig is Secure2Go. Al een aantal jaren krijgen journalisten die ernstig bedreigd worden, noodknoppen. Met eigenaar Thijs Wagenaar hebben we twee jaar geleden een online workshop gegeven voor werkgevers om te laten zien welke mogelijkheden zij hebben als het gaat om veiligheid. Zestig leidinggevenden deden eraan mee. Dit soort samenwerkingen zijn essentieel voor de bescherming van journalisten die dagelijks het risico lopen om aangevallen of bedreigd te worden terwijl ze hun werk doen.
Kennisdeling met Secure2Go en RadarVertige
En nu dan deze dag over veiligheid, georganiseerd door Secure2Go en RadarVertige. Ik zie daar naar uit. Het wordt wat mij betreft een dag waarop we van elkaar leren. Er is zoveel kennis en het is mooi om die kennis met elkaar te delen. Ook zal het geweldig zijn om anderen te leren kennen die zich met dezelfde thema’s van veiligheid en weerbaarheid bezighouden. Ik hoop dus dat als we na deze dag naar huis gaan, we het gevoel hebben te hebben geleerd, anderen te hebben geleerd en daarmee dus sterker in de schoenen staan om het belangrijke werk voort te zetten.