Nieuwe workshop Presenteren en acteren

Chaim Wannet vertelt. “Het leven is een schouwtoneel. Ieder speelt z’n rol en krijgt z’n deel.” Niks mis met een tegeltjeswijsheid op z’n tijd. In dit geval is het de onderliggende gedachte bij een nieuw ontwikkelde workshop voor een woningcoöperatie.

‘Hoe kom ik over?’

De coöperatie wilde een training die medewerkers laat zien hoe zij op anderen overkomen en hen leert schakelen in hun rol. Bij aanvang van het programma worden de deelnemers meteen in het diepe gegooid. Ze beginnen niet met een ‘gewoon’ voorstelrondje, maar moeten voor de groep gaan staan en in een minuut iets over zichzelf vertellen. Daarop krijgen ze dan weer feedback van andere deelnemers, de trainingsacteur en de trainer.

Gedragsvormen

De workshop vervolgt met een uitleg over spanning en aansluitend een oefening voor de deelnemers om los te komen en over hun eigen gêne heen te stappen. Dat gebeurt door samen een Haka te doen, de indrukwekkende Maori oorlogsdans. Als dat achter de rug is kan iedereen even rustig bijkomen, al luisterend naar een uiteenzetting over verschillende vormen van gedrag: dominant, afstandelijk en zakelijk, sociaal.

Scène uit GTST

Maar daarna moeten de deelnemers weer aan de bak. Als opdracht krijgen ze mee om een korte scène uit GTST tekstueel voor te bereiden. Vervolgens gaat iedereen de scène spelen, samen met de acteur. In eerste instantie geheel naar eigen inzicht, maar vervolgens nog een, twee of zelfs drie keer al schakelend tussen de drie eerder behandelde vormen van gedrag. Daarbij coacht de trainer ze in de verschillende rollen.

Schakelen

Aan het einde van de workshop gaat iedereen nogmaals een minuut voor de groep staan om iets over zichzelf te vertellen. Maar deze keer dan wel gebruikmakend van alle nieuwe technieken die de revue zijn gepasseerd. Dat blijkt aanstekelijk te werken, iedereen reageert bijzonder enthousiast. De deelnemers ontdekken dat ze dankzij de oefeningen steviger en overtuigender zijn in hun presentatie. Stuk voor stuk ervaren ze ook de voordelen om te kunnen schakelen in hun rol. En hoe leuk het is om daar schaamteloos mee te spelen.

Breed inzetbaar

Deze workshop is natuurlijk zeer geschikt voor mensen in de meest uiteenlopende dienstverlenende functies. Binnenkort gaat RadarVertige deze workshop bijvoorbeeld ook geven aan medewerkers van het UWV.

Meer weten?

Wil je meer weten over de workshop Presenteren en acteren? Neem contact op met Chaim Wannet.